Vem är jag?

ommigoval-150x150

Jag heter Michael Blum, och är född och uppvuxen i Roslagens huvudstad Norrtälje. Jag började redan i skolan att framföra Albert Engströms Roslagshistorier på äkta Roslagsdialekt, och anses idag vara en av landets främsta Engströmtolkare.

År 1978 gjorde jag min debut i större sammanhang. Jag har vid ett flertal tillfällen medverkat både i radio och i television, bl.a. i SVT:s Söndagsöppet med ett solonummer, och 2008 gjorde jag den klurige ”gubben Mattsson”, vars medverkan utgjorde hela den sommarens TV- reklam för Allsång på Skansen.

2014 mottog jag Engströmssällskapets Hederspris, vilket både Astrid Lindgren och Helmer Lång tidigare mottagit. 2015 fick jag Roslagens Sparbanks hederspris på 10,000 kronor. 2019 mottog jag både Arbetarrörelsens i Norrtäljes pris, samt Furusunds Musik & Integrations kulturstipendium på 10,000 respektive 15,000 kronor.

Jag är borgerlig officiant vid begravningar och namngivningar, skärgårdsguide på bl.a. Saltkråkan (23 säsonger!), stadsguide i Norrtälje och har i snart 20 år utbildat över sexhundra Roslagsambassadörer. Jag är flitigt engagerad som presentatör, konferencier, debattledare, recitatör och kursledare mm. Jag gör även flera uppskattade Evert Taube-, Skärgårds- och Roslagsprogram med den skicklige musikanten Ola Pettersson.